Muurschildering aan de Vetteoordsekade

13 oktober '21

Op de hoek van de Westhavenkade en Vetteoordsekade pronkt sinds kort een kleurrijke muurschildering van ‘De Legende van de Kattenbeker’. Het kunstwerk vertelt een verhaal uit de bijzonder rijke stadsgeschiedenis van Vlaardingen.

De Legende van de Kattenbeker

Volgens de legende van de kattenbeker voer lang, lang geleden een schip de mistige haven van Vlaardingen binnen. De mensen aan wal stonden versteend te kijken hoe de driemaster bij de sluis tot stilstand kwam. De bemanning en rood bebaarde stuurman sprongen één voor één van boord en veranderden in katten en blokkeerde al dansend de doorgang naar de markt. Om er door te mogen moest men wijn drinken uit een zilveren bokaal. Niemand durfde. Na lang aandringen, zette de voorman de zilveren wijnbeker aan zijn lippen en riep "In Godsnaam!" De katten schrokken en sprongen aan boord om hals over de kop de haven te verlaten. Niemand zag ze ooit nog terug, en sommigen dachten zelfs dat ze het gedroomd hadden. Maar de voorman had nog steeds de zilveren beker in handen als bewijs van de bizarre gebeurtenis.

muurschildering

Het kustwerk is gemaakt door kunstenares Loes Henger en op initiatief van Expeditie Vlaardingen. Zij willen Vlaardingen aantrekkelijker maken en extra aandacht geven aan het waardevolle erfgoed, zoals historische panden, schepen en bijzondere plekken. 

  Lees het laatste nieuws
  Neem contact op