Muurschildering ter ere van Vlaardingen 750

14 oktober '22

In 2023 vieren we de 750ste verjaardag van Vlaardingen als stad. Om alvast in de stemming te komen laat de gemeente een huizenhoge muurschildering aanbrengen op de kop van de Westhavenkade, om de hoek van het Museumkwartier. De muurschildering toont graaf Floris V, die in 1273 stadsrechten aan Vlaardingen verleende, samen met het motto van het jubileumjaar ‘Vlaardingen Doen!’

Wanneer gaat het gebeuren?

Buitenschilderwerk plannen is in deze tijd van het jaar een onzekere bezigheid. Maar als alles volgens planning verloopt, start het schilderen in de week van 17 oktober en is de muurschildering rond 14 november 2022 klaar. Dat is precies een half jaar voor 14 mei 2023, de dag waarop het 750 jaar geleden is dat Floris V op een oorkonde de stadsrechten aan de Vlaardingers overhandigde.

Stadsrechten

Vlaardingen heeft een historie om trots op te zijn. Het is de oudste nederzetting die nu nog bestaat in het Rijnmondgebied. In de middeleeuwen werden nederzettingen steeds zelfstandiger en als een plaats van de graaf stadsrechten kreeg, betekende dat meer autonomie en vrijheid. De Vlaardingers konden dankzij de stadsrechten tolvrij handeldrijven en kregen een eigen bestuur en rechtspraak.

750 jaar Vlaardingen

De muurschuldering is onderdeel van de viering van 750 jaar Vlaardingen. In 2023 vieren we dit jubilieumjaar, onder het motto ‘Vlaardingen Doen!’. De activiteiten zullen grotendeels gevuld worden met initiatieven uit de stad.

  Lees het laatste nieuws
  Neem contact op